Blog Notícies


MATERIALS I ACABATS PER LA TEVA CUINA

04/05/2021

 

Categoria: Decoració i disseny, Fusta, Projecte global

Cuina materials i acabats

Practicitat, durabilitat i estètica

Un cop hem definit la forma de la nostra cuina i hem determinat el triangle de treball, el següent pas és escollir els mobles que la compondran.

Tinguem en compte que es tracta d’un espai d’ús diari, que ha de resistir un desgast constant, i on a més hi ha vapors, aigua i canvis de temperatura. Per aquesta raó, l’equipament és clau per marcar la durabilitat i el manteniment. Factors com si és fàcil de netejar, tenen una gran repercussió. Per altra banda, el tipus de material utilitzat també marca l’estètica que tindrà l’espai i, naturalment, el preu final. 

Què és important quan escollim els mobles

Hi ha cinc aspectes essencials a tenir en compte quan seleccionem el mobiliari que utilitzarem a la nostra cuina:

 

1. Material estructural

La resistència a la humitat i als canvis de temperatura, l’hermetisme, el pes, etc. és causat pel material del qual està compost l’interior del moble. 

  • Aglomerat: unió d’encenalls de fusta amb cola o resina. És important que sigui hidròfug, ja que atorga una major resistència a la humitat. 
  • DM o MDF: té més densitat que l’aglomerat i, per tant, una major qualitat, també el resultat és un moble més compacte i pesat. 
  • Fusta massissa: És un material molt preuat i difícil d’aconseguir, ja que procedeix directament del tronc, i és irregular, per això el seu preu és més elevat.

2. Compartiments

Ens hem d’assegurar que l’emmagatzematge és suficient segons les nostres necessitats i que comptem amb les lleixes adients. 

  • Prestatgeries: són mobles compostos per lleixes o prestatges units per altres peces verticals, normalment oberts (sense porta). 
  • Calaixos: opció ergonòmica, ja que gràcies a la seva extracció total permet una gran visibilitat i un ràpid accés al contingut.
  • Armaris: n’hi ha baixos, amb columna i alts, amb una gran varietat d’amplades per adaptar-se a tots els espais. 
  • Encaixos electrodomèstics: hem de comptar amb espais lliures per a poder ubicar els electrodomèstics, així com de zones especialment creades per posar-los.

3. Acabats

Laminats: aglomerat cobert per una làmina decorativa de diferents composicions. Pot ser llisa o tenir impresa una imitació de fusta o altres materials, mat o brillant. Tenen una aparença molt actual, molt bona resistència i durabilitat. Són de neteja fàcil i preu assequible. 

Lacats: taulers MDF als quals s’aplica laca de color pels dos costats i les cantonades. Poden ser mat, brillants, setinats i amb textura. Són fàcils de netejar amb una mica d’aigua i sabó i es poden reparar. A causa dels materials utilitzats i la seva producció el preu sol ser més elevat. Dóna una imatge elegant i acabat d’alta gamma. 

Melamines: interior aglomerat o MDF recoberts per un paper decoratiu melamínic en ambdues cares, fent una superfície lliure de porus i de molt bona resistència al desgast.

Fusta natural o tintada: sol ser dels materials més apreciats pels mobles en general, també per la cuina. És delicada, necessita una cura especial, ja que és més sensible als canvis de temperatura i humitat. Sol estar protegida per vernís o un protector especial. Interior aglomerat recobert d’una xapa massissa de fusta, ja pot ser de pi, de roure, noguer…

  • Fusta natural: més de 5 mm de gruix.
  • Fusta xapada: menys de 5 mm de gruix.
  • Contraxapat: format per vàries capes fines de fusta enganxades.

4. Elements decoratius

Els models llisos són més apropiats per estils moderns i minimalistes. Per altra banda, els clàssics i rústics solen portar motllures o decorats. 

  • Marcs: contorn del moble. És pot afegir per augmentar el nivell de detall. Segons com es treballi serà més o menys actual.
  • Motllures: element de fusta o altres materials, llisa o amb relleu, que serveix per decorar les portes. Molt habitual en estils més rústics i clàssics.
  • Làmines: adhesius de PVC, de vinil o altres materials, amb estampats i dissenys variats.
  • Rivets: cintes per les cantonades dels mobles, pensats per a sellegar i ocultar el material interior.

5. Elements funcionals

Són totes aquelles peces, més enllà del material propi del moble, que ens permeten interactuar amb ell, sobretot a l’obrir i tancar elements. És importantíssim escollir-los correctament:

  • Frontisses: han de ser fortes i resistent per evitar que les portes es despengin. 
  • Guies: hem de vigilar que els calaixos obrin i tanquin fàcilment i siguin de fàcil extracció per poder netejar còmodament. 
  • Tancament esmorteït: les portes tanquen suaument, evitant cops que malmeten els mobles.
  • Tiradors: n’hi ha de molts materials i formes, que s’adapten a les teves necessitats i aportaran una estètica o una altra al moble. Són molt importants. 
  • Ancoratges: ens hem d’assegurar que la subjecció a la paret sigui forta per evitar que el moble es despengi o s’inclini.

 

SABEM COM FER QUE T’ENCANTI LA TEVA CUINA

Buch1900 tenim els millors materials pels teus mobles de cuina, amb una ampla gamma d’acabats, que s’adapta a les teves necessitats i al teu pressupost. Mira’t l’apartat de fusteria aquí i descobreix tot allò que podem fer per tu.

Benvingut a Buch1900, una història que es remunta 5 generacions.